Αγώνας
Τριζτσινίτσα: Η Τροία των Καρπαθίων
ΠΟΛΩΝΙΑ, 2011, 43'
  από AGON - Πέμπτη, 2 Φεβρουάριος 2012

Η ταινία παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία της πρόσφατης ανακάλυψης ενός οχυρού λόφου στη νότια Πολωνία. Οι ανασκαφές μαρτυρούν την ύπαρξη ενός οικισμού που συνεχώς άκμαζε και παρήκμαζε, όπως ακριβώς η ελληνική Τροία.

Η ιστορία του ξεκινά το 2100 π.Χ., όταν ο λαός των Πλέσζοβ του πολιτισμού των Μιερζανοβίτσε, έφτασε εδώ και έχτισε τον πρώτο οικισμό στις όχθες του ποταμού Ρόπα. Τετρακόσια χρόνια αργότερα, η περιοχή κατοικήθηκε από τους υπερ-Καρπάθιους Οθωμανούς-Φυζεσάμπονι. Η ανακάλυψη ότι αυτοί οι λαοί έφτασαν τόσο βόρεια προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους αρχαιολόγους.

Οι Οθωμανοί- Φυζεσάμπονι με τον αναπτυγμένο πολιτισμό τους από τη Μικρά Ασία και το Αιγαίο, κυριάρχησαν πάνω στους πληθυσμούς των Πλέσζοφ και μετέτρεψαν τον οικισμό σε φρούριο. Γύρω στα 1350 π.Χ. μια πυρκαγιά κατέστρεψε τα κτίσματα και τα τείχη. Η κορυφή του λόφου παρέμεινε ακατοίκητη για περίπου 2.000 χρόνια.

Τον 8ο αιώνα μ.Χ. ένας σλάβικος πληθυσμός έχτισε ένα μεγάλο οχυρό στο σημείο. Γύρω στα 1030 μ.X., το οχυρό καταστράφηκε ολοσχερώς και ο λόφος εγκαταλήφθηκε.

Η ταινία δείχνει πώς η επιστήμη της αρχαιολογίας αποκάλυψε τις επιρροές που άσκησαν οι πολιτισμοί της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου σε περιοχές της σημερινής Πολωνίας.


Σκηνοθεσία: ZDZISLAW COZAC
Παραγωγή: MEDIA PROMOCJA