Αγώνας
Ερευνητικό πείραμα για την κόμμωση των Καρυάτιδων
ΗΠΑ, 2009, 18'
  από AGON - Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2012

Οι έξι Καρυάτιδες που βρίσκονται στη νότια πρόσταση του Ερεχθείου της Ακρόπολης έχουν μακριά μαλλιά με πλεξούδες σε περίτεχνα χτενίσματα. Πρόκειται για καλλιτεχνική έμπνευση ή για αναπαράσταση αληθινών χτενισμάτων; Το 2009 η δρ Kathrin Schwab του πανεπιστημίου του Fairfield στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, συνεργάστηκε με την επαγγελματία κομμώτρια Mixely Torres για να διαπιστώσει αν αυτά τα χτενίσματα μπορούσαν να αναπαραχθούν. Στο πείραμα συμμετείχαν έξι φοιτήτριες με πλούσια, μακριά μαλλιά, διαφορετικής υφής.

Όχι μόνο κατάφεραν να ξαναφτιάξουν με ακρίβεια την κόμμωση των διάσημων Καρυάτιδων, αλλά η όλη διαδικασία έγινε πηγή γνώσης για τις τεχνικές της κομμωτικής τόσο στην αρχαιότητα όσο και στις μέρες μας. Η κόμμωση των Καρυάτιδων άνοιξε ένα παράθυρο σε αρχαίους τόπους και χρόνους, όπου το χτένισμα των νεαρών γυναικών υποδήλωνε τη θέση τους στην κοινωνία.

Σήμερα, αυτά τα περίτεχνα χτενίσματα αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σύγχρονη και την αρχαία κοινωνία αποδεικνύοντας πως οι πλεξούδες συνεχίζουν να συναρπάζουν και να εμπνέουν τις σύγχρονες τάσεις στη μόδα.

 


Σκηνοθεσία: KATHERINE A. SCHWAB
Παραγωγή: FAIRFIELD UNIVERSITY MEDIA CENTER