Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Αγώνας
Ο Πρώτος Υπολογιστής του Κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ, 2012, 74'
  από AGON - Παρασκευή, 6 Απρίλιος 2012

Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πιο σημαντικός επιστημονικός θησαυρός όλων των εποχών: ένας υπολογιστής 2.000 ετών φτιαγμένος από μικρά χάλκινα γρανάζια που βρέθηκε το φθινόπωρο του 1900 σε ένα ναυάγιο στο απομονωμένο νησί των Αντικυθήρων. Για τον κόσμο της επιστήμης, είναι όσο σημαντικός είναι ο Παρθενώνας για την αρχιτεκτονική και η ανακάλυψη του DNA για την ιατρική.

Εκατό χρόνια μετά την τυχαία ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι δρόμοι της Αθήνας κλείνουν καθώς ένα ακτινογραφικό μηχάνημα 8 τόνων μεταφέρεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί, οι αρχαιολόγοι ξεκινούν την αποτύπωση του εσωτερικού του μικρού χάλκινου αντικειμένου σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβει. «Τίποτα δεν μας είχε προετοιμάσει για αυτό που αντικρύσαμε… το εσωτερικό του μηχανισμού έκρυβε μια εξαιρετικά σύνθετη κατασκευή από μικρά γρανάζια και κάποιες χαραγμένες επιγραφές μας έδωσαν νέα στοιχεία για τη λειτουργία του». Τα ευρήματα των επιστημόνων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία: βρέθηκαν μπροστά σ’ έναν υπολογιστή που καταγράφει με ακρίβεια τις πιο σύνθετες κινήσεις των πλανητών.

«Είναι η πρώτη στιγμή στην Iστορία που οι άνθρωποι μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Είναι η βάση της υψηλής τεχνολογίας. Αν ο Μηχανισμός δεν είχε χαθεί στο ναυάγιο, σήμερα δεν θα είχαμε πάει μόνο στο φεγγάρι, θα είχαμε φτάσει στα αστέρια».


Σκηνοθεσία: MIKE BECKHAM
Παραγωγή: IMAGES FIRST, ΕΡΤ, ARTE, NHK
ΒΡΑΒΕΙO "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ", ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ