Αγώνας
Λασκώ: ο ουρανός των πρώτων ανθρώπων
ΓΑΛΛΙΑ, 2007, 52'
  από AGON - Πέμπτη, 1 Δεκέμβριος 2011

Mε ύφος αστυνομικής έρευνας και μυθιστορήματος, μια εθνολόγος-αστρονόμος μας διηγείται τη δημιουργία της προϊστορικής αστρονομίας από σχέδια χαραγμένα πάνω στα βράχια του σπηλαίου του Λασκώ. Kι αν το Λασκώ είναι η Καπέλα Σιξτίνα της προϊστορίας, ένας ναός αφιερωμένος στους αστερισμούς του ουρανού;
25.000 χρόνια πριν την επίσημη γένεση της αστρονομίας, οι πρόγονοί μας του Κρο-Μανιόν παρατηρούσαν τις περίπλοκες κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και των κυριότερων αστερισμών. Για να καταγράψουν τις γνώσεις τους στην αστρονομία, ζωγράφιζαν ζώα στις σκοτεινές σπηλιές, όπως του Λασκώ, μιας από τις πιο όμορφα διακοσμημένες σπηλιές.
H επαναστατική αυτή θεωρία έρχεται να ανατρέψει τις αντιλήψεις μας για την προέλευση της τέχνης, των γνώσεων και τον δοξασιών των προϊστορικών ανθρώπων. Αναβιώνοντας τις συνήθειες και τα έθιμα των προγόνων, αποκαλύπτοντας τις πιο σημαντικές τοποθεσίες τοιχογραφιών, η ταινία μάς προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην προϊστορία, προσκαλώντας τον θεατή σε μια έρευνα σε σπηλιές, διακοσμημένους τοίχους, προϊστορικά μουσεία, ερευνητικά εργαστήρια και πλανητάρια, ενώ κορυφαίοι επιστήμονες σχολιάζουν τη νέα θεωρία.


Σκηνοθεσία: STEPHANE BEGOIN, VINCENT TORDIEU, PEDRO LIMA
Παραγωγή: ARTE FRANCE, BONNE PIOCHE