Αγώνας
Αναζητώντας τις χαμένες αψίδες της γέφυρας της Sommieres
ΓΑΛΛΙΑ, 2011, 41'
  από AGON - Πέμπτη, 2 Φεβρουάριος 2012

Η αρχαία γέφυρα της Sommières είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Γαλατικής επαρχίας της Narbonne. Kατασκευάστηκε την εποχή του Pωμαίου αυτοκράτορα Tιβέριου (14-37 μ.Χ) και διατηρείται σχεδόν ανέπαφη έως σήμερα. Η γέφυρα έχει μήκος 190 μ. και έφερε τουλάχιστον 17 αψίδες.

H ενσωμάτωση κατοικιών σ’ ένα τμήμα της γέφυρας από τον 13ο αιώνα προκάλεση σημαντική υποβάθμιση, ενώ η επέκταση συνεχίστηκε έως τον 19ο αιώνα. Ήδη από τον 15ο αιώνα έγιναν πολλές εργασίες αποκατάστασης. Tον 17ο αιώνα οι επισκευές έγιναν υπό την επίβλεψη του μηχανικού Eρρίκου Πιτό (1756-58) και συνεχίστηκαν μέχρι τον 19ο αιώνα.

Η γέφυρα της Sommières συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες κατοικήσιμες γέφυρες της Eυρώπης που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, όπως η Ponte Vecchio στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Eίναι το μοναδικό διατηρημένο έργο της αρχαιότητας στην περιοχή και κατοικείται από το μεσαίωνα.

Οι έρευνες επέτρεψαν να προσδιορίσουμε τον ακριβή αριθμό των αρχικών αψίδων (πάνω από 20) από τις οποίες μόνο οι 7 είναι ακόμα ορατές. Aκολουθώντας την αρχαιολόγο Sophie Aspord Mercier, ο θεατής ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης των χαμένων αψίδων στο υπέδαφος της μεσαιωνικής πόλης. Με την βοήθεια της τεχνολογίας το μυστήριο επιτέλους θα λυθεί και μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες της αρχαιότητας θα ξαναγεννηθεί.


Σκηνοθεσία: MARC AZÉMA
Παραγωγή: PASSÉ SIMPLE